Geen gedonder, gewoon goed leren koken? Vind je kwaliteit belangrijk? Waar vind je nou zo’n opleiding? Ik heb lang gezocht en toch gevonden; de basis van het koken, snijden, warenkennis, kooktechniek, excursies, en het uitbenen en fileren van complete beesten!

Ik was op zoek vanuit mijn werk naar een volwaardige opleiding waarin ik de basis, het vakmanschap en uiteindelijk wat finesse in het koken kon leren. En dan graag met mensen die gedreven zijn en niet van die mensen die alleen komen omdat ze toch niet weten wat te doen met hun leven. Na het aanbod op internet bekeken te hebben kwam ik iedere keer weer bij die “Smink” uit. Goed, dan ga ik daar wel heen, maar ik waarschuw je, ik heb intussen heel wat  trainingen, cursussen en opleidingen mogen zien …
Gek genoeg bevond ook ik me elke week weer netjes (en dat ben ik niet) op de snelweg in mijn autootje naar een opleiding van iemand die elke week beweert dat koken eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Ik citeer;  “Koken is een beetje opwarmen, roeren in een pannetje en ….vooral op tijd stoppen” . Haha, nee Rob, koken is misschien niet moeilijk, maar technisch goed koken, dat is wel degelijk moeilijk! En gelukkig komt dit allemaal in de lessen aan bod! Zelfs meer dan ik op gehoopt had.
Voor de liefhebbers worden ook de chemische vraagstukken door de chef verklaard. Ik zeg erbij voor de liefhebbers, want ik weet uit ervaring zodra je ergens teveel structuurformules in gooit, dwalen de meeste  af naar boodschappenlijstjes en weekendplannen. Ik ben echter een liefhebber en zag mijn kans om de chemie en het koken met zijn hulp te combineren.  Rob is de beste (en enige) chemische chef die ik ken!
De keuken is fijn ingericht en alles is aanwezig. Prima plek om mijn nieuwe vaardigheden te oefenen. Daar ging het mij om. Van authentiek leren snijden (oh, sorry, sexy snijden) tot het maken van een goede Hollandaise saus (wat echt veel moeilijker is dan dat het er op tv uitziet), of het doodslaan van een vis op de werkbank. (Dat laatste ging mij overigens geheel tegen mijn verwachtingen in goed af! haha, wat was ik trots op mezelf.)
Een bonus voor mij waren de uitstapjes. Fijn dat er nog ergens het belang wordt gezien  dat je weet waar je “spullen” vandaan komen. Melk komt niet uit een pak maar uit een koe en vis kan je op vele manieren fileren. Er is veel aandacht voor de kwaliteit van de producten. Er is ook ruimte en aandacht voor specifieke wensen. Als je even niets te doen hebt, wat niet vaak voorkomt, is er ruimte om iets uit te proberen.
Ik had 2 keer het geluk in een leuke groep te mogen belanden. Een enorme diversiteit aan karakters, beweegredenen en leeftijden, maar allemaal 1 doel; serieus leren koken.  (toch gek als je bedenkt hoeveel grappen er in de afgelopen maanden gemaakt zijn.) Ik heb het zeer goed naar mijn zin gehad!
Kortom ik kan wel 6 pagina’s volschrijven over deze opleiding, maar ik houd het bij Bedankt!

Share: