Kort geleden ben ik voor het koksexamen niveau 3 geslaagd. Hartstikke fijn natuurlijk, maar aan de andere kant is het jammer dat de opleiding nu afgelopen is. Twee jaar lang ging ik elke week met veel plezier naar Nieuwleusen; een heel eind rijden voor mij, maar dat was het waard.

Elke les veel warenkennis, praktijkgerichte informatie en interessante theorie, door Rob met veel vakkennis behandeld.
Na de theorie het praktijkgedeelte, waarbij je de restaurantsituatie nabootst door voor gasten te koken; alles moet er stipt op tijd zijn, en natuurlijk smakelijk en met de juiste kooktechnieken bereid. Dat lukte ook altijd prima, want Rob houdt alles scherp in de gaten en stuurt meteen bij als het dreigt mis te gaan. Meestal mislukt een gerecht trouwens maar één keer, want Rob vertelt je precies waar het fout gaat en waarom en daar leer je enorm veel van. Bovendien geeft hij tijdens het koken een schat aan tips en handigheidjes zodat je zelfs de moeilijkste gerechten tot een goed einde weet te brengen

Tijdens het laatste jaar heb ik stage gelopen in een restaurant. Van tevoren dacht ik dat ik daar nauwelijks zou kunnen meedraaien, want er werd daar op hoog niveau gekookt. Dat viel echt aan alle kanten mee; hoewel de gerechten voor mij allemaal onbekend waren, wist ik ondertussen wel zoveel van de achterliggende kooktechnieken dat het allemaal prima te doen was. De koksopleiding bij Smink kan ik echt iedereen aanbevelen; als je echt alles van koken wilt weten, dan ben je hier aan het juiste adres!

Saskia Schepers
Leering niveau 2 en 3 (geslaagd)

Share: